söndag 14 oktober 2012

Det magiska talet är 4...

Grön        Röd         Gul       Blå


Ska gå igenom de senaste jag har läst. Där Carl Fredrik Bennet delar upp människorna i 4 olika färger utefter hur vi agerar och reagerar i sociala situationer samt hanterar förändringar. Röd, grön, blå och gul. 

Beteendedrag hos en röd person är målinriktade, drivna och mår bra när de får se resultat. De är ofta energiska och gillar att tävla vilket resulterar i att den sociala gemenskapen får hamna i baksätet.  Individer med röd personlighet skyr inte förändringar och gillar i stor utsträckning att lösa problem av olika slag för att detta sin tur kan gynna resultatet. En röd person kan ofta upplevas som ”ensamvarg” då de under stressade situationer känner ett ökat behov av kontroll. De vill säga att under press hellre gör arbetet själva, för att garantera att arbetet verkligen blir gjort på ”rätt sätt”. Ytterligare kännetecken hos en röd person är att kommunikationen är kortfattad, effektiv och med ett tydligt språkbruk som ibland kan uppfattas som ”envägskommunikation”. En röd person kanske mer är allmänt känd som A-personlighet. 

En individ med främst gul personlighet är ofta entusiastisk och duktig på att få med sig andra på nya idéer. Det gillar att testa nya saker, nyfikenheten sträcker sig från ny teknik till att lära känna nya människor. Föränderligheten gör att de inte sällan även tappar kontakter eftersom de hela tiden söker sig vidare. Detta är något som inte bara visar sig i mänskliga kontakter utan de gula tenderar ofta ha svårt för att fullfölja uppgifter. De tröttnar snabbt och mår dåligt om de får ensidiga uppgifter. Ofta upplevs en gul individ som någon som är positiv och optimistisk. Denna lätthet har en baksida. De ofta är orealistiska och något naiva i sina planer. Ytterligare drag som är en gul person ofta är känd för är sin tidsoptimism. De är duktiga på att uttrycka sig, verbalt som i skrift men kan ibland agera okänsligt gentemot sin omgivning i sitt sökande efter att vara den sociala mittpunkten. Ofta har en gul person ett stort behov att få bekräftelse för sina prestationer, i sökandet på detta kan de råka trampa på några tår… Inte sällan kan de avbryta andra i diskussioner för att få framföra sin egna åsikt eller enbart för att bekräfta att den andra personen har rätt i det denna säger. 

Personligheten hos en individ som främst är grön är de sociala, stabila och konflikträdda. De är mån om att gruppen mår bra inte sällan mår de inte bra försen alla i gruppen mår bra. De gröna är servicemänniskor som gärna lyssnar på allas åsikter, respekterar andras åsikter och tar sällan strid när åsikterna går emot deras egna. De gröna upplevs ofta som en god lyssnare och få omgivningen att känna sig sedd och hörd på ett avspänt sätt. Trygghet och stabilitet är viktigt för de gröna, detta gör att de ofta har svårt för förändringar. Om de ska acceptera förändringar vill de helst få veta vad som är syftet och anledningen med förändringen. Om inte, känner de sig stressade och blir de passiva, konfliktsökande och får svårt att ta egna beslut. Utveckling av detta kan ibland resultera i att de rent av blir handlingskraftiga i sitt försök till att motarbeta förändringen... Yrken som ofta är överrepresenterade av de gröna är poliser, lärare och inom vården. Detta för att de mår som bäst när de kan göra en insats för sin omgivning och känner en trygghet i en denna sortens sammansvetsade yrkeskårer. Ofta har flera i deras nära omgivning samma yrke vilket ger en trygghet.  

De blå kännetecknas ofta av deras analytiska, logiska och fåordiga sätt. De kan upplevas som något reserverade och skeptiska. De trivs när de får arbeta med fakta och får uttrycka sig i skrift. De är ordningsamma och slutför alltid uppgifter med en hög kvalité.  De är duktiga på att lyssna och analysera situationer för att sedan komma med konstruktiva lösningar vid konflikter. De ser till de olika aspekterna i en konflikt utan att bli emotionellt involverade sedan levererar de genomtänkta förslag till olika lösningar. De blåa är alltid pålästa och säger inget utan att ha en faktabaserad grund för de som säger. De kommer inte sällan väldigt långt i sin karriär på grund av dessa egenskaper. Vidare är de väldigt lojala men precis som de gröna har de svårt för förändringar. De ogillar att inte ”ha all fakta på bordet” och får då svårt att ställa om sig till en ny situation. Grunden till motviljan ligger i att de inte vill misslyckas. Ett uttryck som fungerar väl hos de blåa är ”om inte kartan stämmer med verkligheten, är det kartan som gäller!”. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar